Anadolu’daki Kentlerimize Yatırım Yapılmasına Önayak Olacağız
Toplam okunma sayısı: 2571
05 Eki 2017
GYODER, ZİRVE’Yİ ERZURUM’A TAŞIDI; GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin:
“Anadolu’daki kentlerimize yatırım yapılmasına önayak olacağız”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen:
“Erzurum 3-4 yılda göç veren değil göç alan bir şehir olacak”
Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8’incisi geniş bir katılımla Erzurum’da düzenlendi. ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin, gayrimenkul sektörü ve iş dünyası adına çok değerli bir buluşmaya vesile olduğunu belirten GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak, Anadolu’daki kentlerimize dikkat çekmek ve büyüme potansiyeline sahip kentlerimize yatırım yapılmasına önayak olmak istiyoruz” dedi.
GYODER’in, Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 3-4 Ekim 2017 tarihlerinde düzenlediği ‘Gelişen Kentler Zirvesi-Erzurum’; Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin’in katılımıyla gerçekleşti.
Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz’un moderatörlüğünü yaptığı zirvede, Ekonomist, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erkonut Yönetim Kurulu Başkanı Selami Keskin, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’ın yanı sıra, İstanbul ve bölgede faaliyet gösteren iş dünyası ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri, yatırımcılar ve uzmanlar, Erzurum’u tüm yönleriyle masaya yatırdı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu “Üç saatlik uçuş mesafesinde 300 milyon insanın yaşadığı bir coğrafyanın ticaret ve kültür merkezidir Erzurum. Anadolu’nun kapısıdır. Doğu’dan Batı’ya geçecek herkes bu coğrafyadan geçmek zorundadır. İpek Yolu’nun kavşağıdır. Böyle bir şehir bugün yeniden şahlanmaya başlamıştır. Erzurum Doğunun en büyük sanayi şehri olacaktır. Ben buna imanım kadar eminim. Bunu da kimse engelleyemeyecektir. Bugün Erzurum’da Hükümetimizin ortaya çıkardığı Cazibe Merkezleri projesi kapsamında yurtiçi ve yurtdışından çok büyük yatırımcılar geldiler. Yakın zamanda yatırımların temellerini atacaklar. İşadamlarımıza da aynı çağrıyı tekrarlıyorum, fırsat varken, kaçırmadan fırsatı onların da Erzurum’a yatırım yapmalarını salık veriyorum” dedi.
Sekmen: “Anadolu’daki kentlere de yatırım yapılmalı”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise açılış konuşmasında, şehirlerin gelişimi ve dönüşümünün çok önemli olduğunu belirterek, “Bugün büyükşehirlerde yaşanan sıkıntıları, sorunları hep görüyoruz. Ancak büyük yatırımların da hala oralara yapıldığını da görüyoruz. Büyük şehirlerin dışında elbette ki Anadolu’daki diğer kentlerimizi de düşünmek buraları da geliştirmek dönüştürmek gerekiyor. Hatta buralarda tarih var kültür var. Bunların da yeniden restorasyonu yaşatılması günümüze kazandırılması gerekiyor. Yine bu şehirlerin en önemli sorunlarından bir tanesi Anadolu’nun göç sorunudur. Bu sorunu nasıl durdurabiliriz. Bu şehirlerimizin cazip hale getirilmesi lazım ki, yaşayan insanlar burada yaşamaya devam etsiler. Hatta yaşayanlar mutlu huzurlu olduğu gibi giden insanlarımız geri dönsünler. Hatta başka vilayetten insanlar da buraya gelsinler. Onun için Bu şehrimizde önce tarihi eserleri öne çıkarmamız gerekiyor. Biz Erzurum’da korunan tarih, değişen, dönüşen Erzurum diye bir slogan geliştirerek önce tarihi eserleri günümüze kazandırmaya gayret ediyoruz. Yine şehrin çöküntü alanları var. Kentsel dönüşüm dediğimiz süreçte buraların korunması, çevresinin de o mimariye uygun yeniden inşası gerekiyor” dedi.
“Erzurum’un kışı sıkıntı olarak görülüyordu”
Mehmet Sekmen, konuşmasına şöyle devam etti: “Şehirlerimizde bir cazibe imkanı oluşturulması gerekiyor. Doğal olarak her şehrin farklı imkanları var. Erzurum’un kış, kar kenti olması çocukluk yıllarımızda büyüklerimiz tarafından bir sıkıntı musibet olarak görülüyordu. Ama gelişmiş ülkelere baktığımızda karın musibet değil imkan olduğunu gördük. Burada ümit olmaz diyorlardı. Oysa Sibirya’da yaşam var, huzur var. Gittik gördük, eksi 40-50 derecede insanlar gayet mutlu yaşıyor, biz niye olmayalım. Hatta bizim soğuğumuz üşütmüyor bile nem olmadığı için…”
“Erzurum artık yazın da dopdolu”
Erzurum’u, artık sadece kışın değil yazın da dopdolu bir şehir haline getirdiklerini vurgulayan Mehmek Sekmen, “Yüksek irtifada kamp merkezleri oluşturduk. Bu yıl 100 futbol kulübünü şehirde misafir ettik oteller yetmez hale geldi. Yine eğitim sağlık turizm gibi imkanları öne çıkarmak gerekiyor. Ayrıca bu şehirde yer altı zenginliklerimiz var krom, magnezyum, altın, çinko, kömür yatakları. Burada termik santral kurulabilir. Burada bu madenler değerlendirilebilir. Şimdi bunlar konuşulmaya başlandı. Hatta petrol, doğal gaz boru hatları şehrimizden geçiyor. Dedik ki burada rafineri, petrokimya tesisleri kurulabilir. 4-5 firma burada rafineri, petrokimya tesisleri kurmak üzere yoğun gayret gösteriyor. Demek ki yaşamı olmayan şehir söz konusu değil. Yaşamı mutlaka her yerde oluşturabiliriz. Ama yeter ki bunları değerlendirelim, ortaya çıkaralım. Bu vesile ile GYODER’in böyle bir toplantıyı Erzurum’da yapmasından dolayı mutlu olduğumu ifade ediyorum. Bir de şunu iddia ediyorum. Erzurum 3-4 yıl içerisinde göç veren değil göç alan bir şehir olacak. Burada yaşayan insanlar, mutluluk, huzur ve saadet içinde yaşayacak” diye konuştu.
“Türkiye sadece büyük şehirlerden ibaret değil”
Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER olarak, 8’incisini Erzurum’da gerçekleştirdikleri ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin, gayrimenkul sektörü ve iş dünyası adına çok değerli bir buluşmaya vesile olduğunu belirtti. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak, Gelişen Kentler Zirvesi’ni, “Türkiye sadece büyük şehirlerden ibaret değil. Topyekûn bir büyüme ve gelişime ihtiyaç var” sözünü ilke edinerek hayata geçirdik. Bu amaç doğrultusunda Gelişen Kentler Zirvesi’ni Bursa, Konya, Gaziantep, İzmir, Samsun, Kayseri ve Balıkesir’den sonra şimdi de Erzurum’da düzenlemenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün sahip olduğu büyük potansiyeli en doğru şekilde değerlendirmek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejiler geliştirilmesine öncülük etmek, en önemli ve öncelikli hedefimiz olacaktır”
“Anadolu’daki kentlerimiz büyük fırsatlar sunuyor”
Türkiye gayrimenkul sektörünün, her geçen gün büyüyüp geliştiğini vurgulayan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “İşte bu gelişmeleri değerlendirerek, 2010 yılından bu yana ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni düzenliyoruz. Sektörümüz açısından ‘Gelişen Kentler’ kavramı büyük önem taşıyor. Biz de İstanbul, Ankara gibi metropoller dışında, gelişmekte olan şehirlerimizin de ülkemizin gelişimi ve değişimi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda bu kentlerimizin yatırım anlamında büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz. Bugün Erzurum, yakın çevreden göç aldığı gibi Türkiye’nin en çok göç veren illeri arasında yer alıyor. Erzurum nüfusunun yarısından fazla Erzurumlu İstanbul’da yaşıyor. Oysa sahip olduğu konumuyla, başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginliklerin kenti Erzurum, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ediyor. Biz GYODER olarak, kamuoyu, medya ve iş dünyasının desteği ve ilgisini fazlasıyla hak eden bu kadim kentimize olan inancımızı göstermek için buradayız” dedi.
“GYODER’in Erzurum Raporu, müthiş bir perspektif sunuyor”
Başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginliklerin kenti Erzurum’un, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ettiğini savunan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Biz gittiğimiz şehre, o kentle ilgili hazırlanan detaylı bir raporla gidiyoruz. Bu raporda, birçok kuruluşun, o şehir ve o bölgeyle ilgili verdiği rakamları, hatta bazı ham bilgileri veri haline dönüştürüp bir raporhaline getiriyoruz. Böylece yatırımcılara müthiş bir perspektif sunuyoruz. İşte Erzurum’a da böyle bir raporla geldik. ‘Erzurum İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’, kente ışık tutacak çok değerli bilgi ve değerlendirmeler içeriyor. Bu araştırma raporunda da gördük ki; Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan yeni ulaşım projeleri, Erzurum’un, üretim istihdam ve turizm açısından da bir cazibe merkezi olmasına katkıda bulunuyor. Bu önemli projelerin her biri Erzurum’un stratejik konumunu ve önemini daha da artırırken, kenti bölgenin yükselen yıldızı haline getiriyor” diye konuştu.
“Cazibe Merkezi Programı, kentin gelişimine katkıda bulunacak”
GYODER’in, ‘Erzurum İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’nda yer alan bazı bilgileri de katılımcılarla paylaşan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Halkın yaşam memnuniyeti ve mutluluk algısı birçok ekonomik ve sosyal koşula bağlı bulunuyor. Raporumuzda yer alan TÜİK’in yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre, ülke genelindeki mutluluk düzeyi %61,3 iken, Erzurum’da mutluluk oranı %65,7 olarak tespit edilmiş. Erzurum’daki mutluluk oranının Türkiye ortalamasının üzerinde çıkması, Erzurumlular’ın bu kentte yaşamaktan memnun olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar aynı zamanda Erzurum’un gelişimi için umut vadediyor.”
Prof. Dr. Kerem Alkin: “Sıçramayı mutlaka yerelden bütüne gerçekleştirmemiz gerekiyor”
Zirveye konuk konuşmacı olarak katılan Ekonomist, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ‘Türkiye ve Erzurum ekonomisi ve gayrimenkul sektörü’ne dair değerlendirmelerini aktardı. Kerem Alkin konuşmasında şunları söyledi: “Dünya Bankası’nın çok önemli bir raporu var. Bu rapor 21. yüzyılda kalkınmanın ve iktisadi büyümenin nereden geleceğine dair. Artık ülkelerden çok şehirlerin ülkelerin kalkınması ve büyümesi ve kalkınmasına katkı sağlayacağı çok yeni bir süreçten söz ediyoruz. Peki küresel rekabet açısından baktığımızda, ister Erzurum, ister başka bir ilimiz olsun acaba Türkiye’deki bir şehrin dünyada rekabet açısından önemli bir yeni konumlandırma sürecine girmesi hangi kriterlere bağlı diye baktığımızda dört temel kriter görüyoruz. Birincisi, şehrin beşeri sermaye ve yaşam kalitesi ile ilgili avantajları ve bu avantajları çok daha büyük miktarda yatırım çekme amacıyla kullanılması. Bununla ilgili en enteresan anekdotlardan biri de Denizli bölgesine bakan Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri’nin bana aktardıkları oldu. ‘Hocam, Denizli’ye dünyaca ünlü bir firmanın temsilcileri yatırım amacıyla geldi. Ve bize ‘Denizli’de disko ve gece kulübü var mı?’ diye sordu’ dedi. Dolayısıyla şehirlerimizin vizyonlarını şuna doğru yönlendirmemiz gerekiyor; şehirlerinizi eğer dünya ile entegre hale getirmek ve yabancı yatırımı istiyorsanız, yabancı sermaye ile gelecek insanların da kültürüne hitap edecek sosyal dokuları şehrin içine yerleştirmeniz gerekiyor. Tiyatro, sinema, gece kulübü, disko gibi… Çünkü herkesin yaşam tarzı farklı. İstanbul’u, dünyada 11. sırada 9.4 milyon turist ağırlama özelliğine getiren de aslında bu yönüdür. İstanbul’da dünyanın her yerinden herkesin mutlaka kendine yönelik bir eğlence bulma imkanı var. İkinci konu markalaşma becerisini ortaya koyması gerekiyor. Yeni projeler, yeni ürünler ortaya çıkarması çok önemli. Şehirleri birbirinden ayrıştıran en temel unsur, erişilebilirlik. Karayolu demiryolu ve havayoluyla ulaşımın güçlendirilmesi, elektronik haberleşme altyapısı, internet kullanımı bir ilin rekabeti açısından çok önemli. Organize ve iyi bir liberal ekonomi olmak istiyorsanız bunun içine doğru planlama yerleştirebilirsiniz. Türkiye’nin artık yeni bir kalkınma modeline ihtiyacı var. Yoğun bir şekilde buna çalışıyoruz. İkinci sıçramayı mutlaka yerelden bütüne gerçekleştirmemiz gerekiyor. O yüzden illere çok fazla görev düşüyor.”
“Erzurum Yatırım Alanları Vizyon Raporu” kente ışık tutacak
Gelişen Kentler Zirvesi’nde Erkonut zirve sponsoru, Halk GYO’nun ana sponsor, Sabah Gazetesi ise ana basın sponsorluğunu üstlendi. Kente ışık tutacak güncel bilgiler içeren ‘Erzurum İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’nun sponsorluğunu ise Eva Gayrimenkul Danışmanlık ile Epos Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık üstlendi.
Rapor Eva Gayrimenkul Danışmanlık Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ve Epos Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Yönetici Ortağı Neşecan Çekici tarafından sunuldu.
Neşecan Çekici – Cansel Turgut Yazıcı, “Erzurum denince bizim aklımıza, potansiyeli git gide artan, gelişime açık bir şehir geliyor” diyerek başladıkları sunumlarında, Erzurum ile ilgili şu değerlendirmeyi paylaştı: “Erzurum’da ekonominin ana oyuncuları; tarım-hayvancılık, hizmet ve inşaat. Kış turizmi, termal turizm ve av turizmi kent için önemli. İstihdam yaşında gençler yaşlılara göre daha ön planda. Ekonomide inşaat ve ticaret önemli. İşgücüne katılım ve işsizlik rakamlarında Türkiye ortalamaları ile paralel verilere sahip. Nüfus artışı Türkiye ortalamasının altında. Öğrenci ve öğrenci ekonomisi kent için önemli. Sağlık, bölgede dikkat çeken bir unsur. Markalı konut trendinde yükseliş var. Ticari gayrimenkuller içinde potansiyeli en yüksek alan sanayi ve lojistik binalar. Kış turizmi, termal turizm ve spor turizminin gelişmesinden doğan konut ihtiyacı artıyor. Şehir 5 ayrı merkezde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nın merkezi.”
Erzurum, potansiyelinin farkında
Erzurum’un, potansiyelinin farkında olan ve bunun için de uğraşan bir şehir olduğunu ve doğru planlama ile geliştiğinin altını çizen Neşecan Çekici ve Cansel Turgut Yazıcı, kentin geleceğine yönelik öngörülerini ise şöyle sıraladı: Erzurum, özellikle bölgesindeki çevresindeki projeler ile önemli bir gelişme gösterecek. Körfez geçişi, Erzincan-Erzurum yüksek hızlı tren hattı. Ovit Tüneli ve KOP Geçidi, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı Erzurum’u etkileyecek birincil projeler olacak. Erzurum, ulaştırma ve lojistik alanları ile sanayi için yeni gelişme alanı olacak. Erzurum, termal kaynakları ile hem enerji hem de turizm alanında önemli yatırım olanakları sunacak. Kış turizmi ve termal turizm, önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek, hem otel hem konut talebini artıracak. Palandöken Lojistik Köyü ve çevresinde lojistik yatırım olanakları artacak. 2023 yılına kadar 61.000 yeni konut-daire ihtiyacı doğacak. Konut ihtiyacının önemli bir bölümü kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı olacak. Her yıl artan yükseköğretim öğrenci sayısı ile şehirde yeni yurtlara ihtiyaç duyulacak. Son 3 yılda büyük şehirlerle yarışabilecek markalı konut projeleri, kenti konut yatırımı açısından daha da cazip hale getirecek.”
Belediye başkanları bölgedeki son gelişmeleri ele aldı
‘Erzurum’un Potansiyeli ve Geleceği’ başlıklı oturumda ise Erkonut Yönetim Kurulu Başkanı Selami Keskin, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve kentin geleceğine ve yatırım potansiyeline yönelik görüşlerini anlattı.
Zirvenin ‘Cazibe Kentler’ başlıklı oturumunda, ekonomik kalkınma amacıyla 23 ili kapsayan ‘Cazibe Merkezi Programı’na seçilen illerin belediye başkanlarından Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, bölgenin potansiyeli ile ilgili görüşlerini paylaştı.